Debian 7 Wheezy

Debian 7 Wheezy

Uzun süredir beklediğim Debian 7 Wheezy nihayet biz kullanıcılara ulaştı. Dağıtımın sunulduğu 4 Mayıs tarihinde evimden uzakta olduğum için ne yazık ki 2 günlük bir gecikmeyle bilgisayarıma kurabildim. Uzun süredir kullandığım ve yine  Debian tabanlı olan bir başka dağıtım Linux Mint (14 Nadia) ise diğer diskimde yedeklerimi ve aktif çalışmalarımı tutmaya devam ediyor. (İki fiziksel diske sahip laptop kullanmanın ayrıcalığı olsa gerek 🙂 )tsCorups-Workstation

Sistemi kurar kurmaz da çalışmaya başladım. Resimden sanırım sistemin en büyük özelliği olan “stability” becerisini bu sürümde de devam ettireceği açıkça anlaşılmakta. Kurulum aşamasından başlayarak göze çarpan değişiklikler dağıtımla ilgili duyurulurda bahsedilen şekilde. Kurulum sırasında hiçbir zorluk yaşamıyorsunuz. Ayrıca yeni sürüme yükseltilen kernel ile donanım uyumluluğu da artırılmış. Debian 6 ile kullandığım MSI GT780DXR dizüstü bilgisayarın bazı donanım bileşenlerini sisteme tanıtmam gerekiyordu. Debian 7 ile wireless bağlantı dışında hiçbir sorun yaşamadan tüm donanımımı sistem kurulumundan itibaren kullanabilmeye başladım. Kablosuz ağ kartı için de Debian deposunda gelen firmware-iwlwifi paketini kurmak yeterli oldu.

$sudo apt-get install firmware-iwlwifi

Eğer benzer bir sorun yaşarsanız

$apt-cache search wireless

komutu ile birçok wireless sürücüsü ile ilgili paketleri listeleyebilir, donanımınıza uygun olanı seçip kurabilirsiniz.

Hızlı bir şekilde kendi isteklerime göre tanımladığım .bashrc dosyasını Nadia’dan alıp home dizinime kopyaladıktan sonra sistem kullanıma hazırdı. Alışkanlık gereği önce güncelleme olup olmadığını kontrol edip hemen ardından

$ sudo nano /etc/apt/sources.list

altına

deb http://ftp.debian.org/debian testing main contrib non-free

reposunu ekledim. Ve güncellemeleri tekrar kotrol edip sistemi kullanmaya başladım.

$sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Sistemin kurulumundan itibaren tüm bu işlemleri yapmak ve çalışaya başlamak sadece 50 dakika kadar sürdü.

Debian 7 Wheezy öntanımlı olarak Gnome Shell 3.4.2 kullanarak geliyor.  Ubuntu’nun pek de hoşlanmadığım Unity masaüstü ortamı yerine zaten kullanmaya alışkın olduğum Gnome Shell şıklığı ve bana göre kullanım kolaylığı ile oldukça verimli bir masaüstü ortamı sağlamakta. Elbette diğer masaüstü ortamları da kullanıma hazır şekilde paket yöneticisinden erişilebilir durumda.

Sisteme genel olarak bakacak olursakDebian 7 Info System Settings>Details altından resimdeki gibi sistem bilgisine ulaşmak mümkün.

İlk izlenim olarak, hem kullandığım dizüstü bilgisayara (MSI GT780DXR) hem de evimde barındırdığım sunucuma (HP Pavillion 6000d) Debian 7’yi sorunsuz şekilde kurabilmek, önceki sürümlerde yaşadığım donanım sorunlarını yaşamamak ve tabi ki kullandığım tüm paketlerin paket yöneticisinde yerini almış olması kesinlikle keyif verici.